Ik vertel voor volwassenen.

Photography: © Freddy Rigole

Volwassenen

Vertelsels uit eigen leven en dorp

De Leiestreek loopt tot in Roeselare, waar mijn wortels liggen. De Eerste Wereldoorlog heeft het leven van velen bepaald, ook dat van mijn familie. Het scheelde niet veel of ik liep hier als Fransman rond. Nu woon ik in Zulte, ooit het dorp van Gaston Martens, auteur van onder meer ‘De Paradijsvogels’ en schrijver van cursiefjes. Deze cursiefjes heb ik als verteller omgevormd tot pittige verhalen. Over ‘een pasha en een sjeik’ (in Zulte!); over de auto van Pulle Pot, dé poeldenier van het Leiedorp. Deze vertellingen, uit het leven gegrepen, roepen bij iedereen eigen verhalen op. Herinneringen om te koesteren en verder te vertellen.

“Zowel bewoners als collega’s waren laaiend enthousiast over de vertelsessies. Bewoners hebben nog lang erna over gebabbeld. Ze waren vol lof over de spreker en de interactie met het publiek. We waren super tevreden over de organisatie en de manier van vertellen. Wij kijken alvast uit naar een nieuw vertelmoment!”

Woon-en zorgcentra (i.s.m. Bibliotheek), Deinze

Oost-Vlaamse volksverhalen opnieuw verteld

Sagen, legenden en volksvertellingen uit de rijke Oost-Vlaamse verhalenschat. Hieruit stel ik, in overleg, een programma samen. Over een hardwerkende boer die zijn ziel wil verkopen aan de duivel (trouwens, hoeveel is jouw ziel waard?); over een schone, zwarte kalle die jonge gasten aantrekt (trouwens, zou ze ook jou verleiden?!); over de smoorverliefde Henri (trouwens, smoorverliefd hoe voelt dat weer?!); over rare schepsels en verschijnsels; over Tanneken Sconyncx. En uiteraard mogen verhalen over Keizer Karel niet ontbreken.Spannend en geheimzinnig, een beetje treurig, en uiteraard ook komisch.

Kerstvertellingen

Doorheen de eeuwen hebben mensen geprobeerd het wonder van de kersttijd in woorden te vatten en aan anderen door te geven, schrijvend of vertellend. Dit doe ik ook, met enkele originele kerstvertellingen.Ik neem de toehoorders mee naar het grauwe Engeland van de 19de eeuw met Gabriël Gromm, koster en doodgraver, met een hekel aan Kerstmis. En ook Meneer Gerard beleefde enkele jaren terug een speciale kerstnacht. En...  wat als je twee wensen mag uitspreken (die echt waar, realiteit worden)? Een Deense kerstlegende geeft alvast inspiratie. Deze en andere kerstvertellingen geven warmte in koude winterdagen.

Ideaal voor het kerst- of nieuwjaarsfeest 

15 cm. De afstand tussen leven en dood 

Een pakkend verhaal over de eerste Roeselaarse vrijwilliger tijdens de Groote Oorlog. 4 augustus 1914: de 18-jarige Alfons Declercq meldt zich op het stadhuis van Roeselare. Hij schrijft zich in als vrijwilliger voor het leger, meteen de eerste vrijwilliger van de stad. Twee vrienden volgen. Het grote avontuur kan beginnen... maar eerst een foto. Augustus 2014: ik, kleinzoon van Alfons, lees krantenartikels en duik in de archieven. De vrienden van mijn grootvader krijgen een naam. De foto komt tot leven en groeit uit tot een aangrijpende vertelling.

"We hebben vrijdagavond genoten van het verhaal van je grootvader; boeiend verteld, we zagen het zo voor ons gebeuren. Welke wonderlijke verhalen die Groote Oorlog toch heeft opgeleverd... Een verhaal dat zeker verdient om verteld te worden!”

Peter Peene, ex-voorzitter Davidsfonds, Westouter

Over rozengeur en maneschijn

Een greep uit Europese verhalen, waarin de liefde opborrelt. Van Dermot, een simpele man uit Ierland, die voor het eerst de échte liefde ervaart. Of de IJslandse midzomernacht met schikgodinnen en de onvoorwaardelijke liefde tussen twee meisjes die als twee druppels op elkaar lijken. En weet je hoe het komt dat veel mensen, wereldwijd, op Valentijn nog steeds een roos geven aan hun geliefde? Hiervoor neem ik je mee naar het oude Griekenland.

Verhalen bij de zwarte kaars

We spreken wel eens van ‘de goede oude tijd’. Volksverhalen brengen de scherpe kantjes van die tijd tot leven en rakelen ongezouten herinneringen op. Onverklaarbare gebeurtenissen (de duivel of is het hekserij?); onheilspellende geluiden (kraaien en gure noordenwind?!). Een akelige duisternis; dag en nacht te voet of met paard en kar onderweg, meestal doorheen veel bossen. Dit alles krijgt zijn plaats in verhalen, zwart gekleurd door vreemde figuren en rare verschijnsels.
Ik breng, in ‘deze goede nieuwe tijd’, verschillende oude verhalen terug tot leven.

Ideaal als winterse vertelavond bij het warme vuur

Verhalen uit de Leiestreek

1996, Zulte krijgt er enkele nieuwe inwoners bij. Ik ga er wonen met mijn gezin. Meer dan 20 jaar later voel ik mij voldoende verbonden met de streek om volksverhalen tot leven te brengen. (Zults spreken zoals Wouter Berlaen, is voor de volgende 20 jaar!?)

In Gottem ligt nog steeds de heksenput: een blijvende herinnering aan een zelfzekere en pittige Tanneken Sconyncx. Een meeslepend verhaal als eerbetoon aan een vrouw die mensen wou helpen met kruiden. Tussen Leie en Vlaamse Ardennen is de naam ‘wafelput’ blijven hangen. Deze poel, bewoond door een kalle, was vele jaren een plek die iedereen vermeed. Uiteraard mag een verhaal geïnspireerd op Zultenaar Gaston Martens niet ontbreken.

Korte vertelsels, met uitdaging

Ik ga de uitdaging aan: ik vertel terwijl de zandloper loopt. Ik onderbreek even (en beleefd) het keuvelen en trakteer klein en groot op een verhaaltje. Uitverteld net voor de zandloper eindigt.
Een andere uitdaging: een hoed vol vertelsels. Je trekt een titel: ik vertel het verhaal, kort en krachtig.

Creatieve inbreng op tuin- en straatfeest; gezellige bijeenkomst; receptie;….