Ik vertel voor jongeren.

Photography: © Freddy Rigole

Jongeren

Griekse mythen en sagen

Mythen en sagen uit de Griekse wereld blijven hun aantrekkingskracht behouden: een fantasierijke wereld waarin goden en helden kunnen vliegen (onder- en bovengronds) tussen mensen met dagdagelijkse beslommeringen.

Ideaal voor jongeren uit de eerste graad van het secundair onderwijs:
een aangename kennismaking met de wereld van de Griekse goden en godinnen.

Leven en werken van Heracles: een machtige mythe

De echtelijke ruzie tussen Zeus en Hera vormt de basis van een spannend levensverhaal, met Heracles in de hoofdrol. Deze god wordt door de Romeinen omgedoopt tot de, bij ons bekende, Hercules. Maar ere wie ere toekomt…. Het is een Griekse mythe. Doorheen de vertelling wordt het duidelijk waarom Heracles twaalf levensgevaarlijke opdrachten moet vervullen. En eenmaal alle opdrachten vervuld, blijft het noodlot Heracles achtervolgen.

“Vandaag gingen alle leerlingen van het 1e jaar van de Stedelijke Humaniora naar het vertelfestival in de landcommanderij Alden Biesen te Bilzen. Het tweede verhaal werd verteld in een klein zaaltje van de landcommanderij. Dit zaaltje heette de ‘Witte kelder’. De sfeer was zeer mysterieus, maar wel heel gezellig. Dit verhaal ging over de 12 opdrachten van Heracles, beter bekend als Hercules. De verteller  ‘Koen Demuynck’ maakte er een grappig verhaal van door ook stemwisselingen te gebruiken. Het verhaal vond ik zeer geslaagd.”

Leerling J. C., 1G

Wijnranken en rode rozen: ontstaan in het oude Griekenland

Dionysos was een bastaard, een onwettig kind. De Grieken zeggen dat hij tweemaal geboren is, uit een passionele liefde. Maar dankzij Dionysos hebben we wijnranken en is wijn een godendrank. Een rood gekruid levensverhaal over de god van de wijn.

Rood zijn ook de rozen die groeien uit de tranen van Aphrodite, godin van de liefde. Doorheen dit oeroude verhaal over Adonis wordt duidelijk waarom rozen, tot op vandaag, bij Valentijn horen.

tekening-man die bomen plantte-nieuw

Over de man die bomen plantte

Een Frans verhaal over Elisard Bouffier, die in zijn eentje, een heel bos plantte. Het verhaal speelt zich af in de omgeving van de Mont Ventoux. In een tijd zonder coureurs op deze berg van de wind. Heeft deze man echt bestaan of leefde hij alleen in de fantasie van de schrijver? In elk geval is het verhaal nog steeds springlevend en inspireert het velen om zelf een verschil te maken voor deze wereld.

Het was de wens van Jean Giono dat zijn verhaal over de man die bomen plantte, zou worden doorgegeven. De schrijver zag daarom af van zijn auteursrecht. Als verteller help ik dan ook graag mee om dit inspirerende verhaal te verspreiden…

Illustratie: Lise Vanlerberghe

Over moed en verlangen naar vrijheid
Twee verhalen die aansluiten bij de vluchtelingenthematiek. De hoop op een betere wereld.

De kleine zwarte vis
Een kleine zwarte vis woont met zijn moeder in een beek, stilstaand water. Hij is het beu om de ganse dag rondjes te zwemmen. Hij wil de wereld ontdekken. De andere vissen vinden dit een dwaas idee, maar het visje laat zich niet ontmoedigen en zwemt naar de vrijheid. Een Iranees verhaal dat nog steeds actueel is.

Karima maakt, gedragen op de golven van de zee, een lange reis
Een kort, broos verhaal over adoptie.
 

Verhalen uit de wereld van de indianen

Verhalen die gaandeweg inzicht geven in het denken en voelen van Indianen. Hoe ze elkaar ruimte en tijd geven om te denken. De kracht van de stilte.

I Iya Hokshi, jongen van steen
Over de kracht van de zweethut om het leven te zuiveren

Over Roman en Grace 
’s Morgensvroeg, op de dag van het examen, zit Roman Fury aan tafel in het kleine huis. Het heeft die nacht gesneeuwd, de eerste sneeuw van het jaar. Tegen het plafond hangt de was te drogen. Grootmoeder roert in een pan, op het houtvuur. Ze maakt zalmpap, dé specialiteit van het huis, een heilig recept voor de Spokanes. Grootmoeder Fury is de laatste Spokanevrouw die zalmpap kan maken zoals de Spokane-indianen dat al honderden jaren deden.

… Het begin van een eigentijds Indianenverhaal uit het Spokanereservaat.